Wij weten allemaal wel dat licht een onmisbaar fenomeen is en dat wij niet zonder kunnen. Ons bioritme wordt er voor een belangrijk deel door bepaald en verstoringen daarin leiden soms tot een gevoel van onbehagen, slapeloosheid, depressieve gevoelens, vermoeidheid-verschijnselen of ernstige gezondheidsklachten.
Daar tegenover staat dat de gemiddelde mens zich vaker prettiger voelt als de zon buiten schijnt (lees meer licht) en daardoor blijkbaar een energieboost krijgt, nieuwe ideeën ontwikkeld en met met meer plezier tot nog betere prestaties komt. Licht heeft dus veel invloed op de mens en lijkt een automatisme, maar hoe gewoon is licht nu eigenlijk?

Verlichting tussen 4 muren

Helaas schijnt de zon niet elke dag en leven wij ook niet continu buiten. In onze maatschappij speelt het leven zich voor de meeste werknemers binnen af, zitten wij tussen 4 muren en daarbij wordt van ons verlangd dat wij een zekere prestatie leveren. Dan is er vaak nauwelijks sprake van opname van zonne-energie, sterker nog je loopt de kans dat je het werk moet doen in matig tot slecht verlichte bedrijfsruimte waarin het verlichtingsniveau op geen enkele wijze in de buurt komt van datgene wat je buiten kunt ervaren via onze natuurlijke lichtbron.

Vanwaar dit pleidooi voor het natuurlijke licht? Wij kunnen onze bureau’s of machines toch niet zomaar naar buiten verhuizen en de zon niet naar binnen? Hoewel er daglichtsystemen zijn die een belangrijke bijdrage leveren aan het naar binnenhalen van het natuurlijke licht en er ook ramen, dakluiken of lichtstraten in gebouwen zijn geplaatst, zijn dergelijke oplossingen niet bij elk gebouw mogelijk. Daarbij hebben wij ook nog te maken met “donkere” dagen waarop de zon niet of nauwelijks schijnt en zijn er momenten op de dag dat het donker is als wij al of nog aan het werk zijn.

Wij kunnen dus simpelweg niet zonder “kunst”-verlichting in onze gebouwen en huizen. Vooral voor een werkomgeving is het belangrijk dat er voor een passend verlichtingsniveau wordt gekozen. Het gebeurd nogal eens dat er een keuze wordt gemaakt voor binnenverlichting zonder dat daar echt over na is gedacht. Het aanbod aan verlichting op de markt is groot, het aanbod van de webshops met vlijmscherpe prijzen is groot, over de Alibaba’s in deze wereld dan nog maar te zwijgen. Advies en meedenken naar de beste verlichtingsoplossing is er dan niet bij; je maakt een keuze, drukt op de knop bestellen en het is geregeld.

Keuze voor licht

Maakt het dan niet uit voor welk verlichtingssysteem je kiest, als er maar licht uit komt?

Het antwoord ligt voor de hand; het maakt wel degelijk uit! In een bedrijfsomgeving is het juist heel belangrijk een keuze te maken voor verlichting die niet alleen voldoet aan de Europese veiligheidsnormen en daarmee aan de CE-normering, maar ook aan de minimale verlichtingseisen zoals o.a. vastgelegd in de norm EN12464-1.

Dat mogen in eerste instantie technische eisen zijn, deze hebben ook effect op de beleving en het visueel comfort voor de mens. Het gaat er in bedrijfssituaties vooral om dat de taken zo goed mogelijk worden uitgevoerd en daarbij speelt de kwaliteit van de verlichting een belangrijke rol. Een medewerker die zijn of haar taken moet uitvoeren in een kwalitatief goed, en gelijkmatig verlichte ruimte zal doorgaans een betere prestatie leveren dan wanneer deze medewerker dezelfde taken moet uitvoeren in een matig tot slecht verlichte ruimte.

Een belangrijke eerste stap voordat er nieuwe verlichting wordt aangeschaft, is het inschakelen van een lichtadviseur en je goed te laten adviseren over de mogelijkheden. Een tweede stap is een keuze maken voor energiezuinige, duurzame verlichting die daadwerkelijk voldoet aan de veiligheids- en verlichtingsnormen en ook op langere termijn een werkplek die voldoet aan de minimale verlichtingseisen. Dat dit in eerste instantie een iets hogere investering vraag is duidelijk maar deze verdiend zich op termijn dubbel en dwars terug.

Gert Molenaar - Lichtadviseur

Met 30 jaar werkervaring in de verlichtingsindustrie, heeft Gert ruime ervaring in het adviseren bij een tal van lichtprojecten. Van hotel tot kantoor en van manege tot magazijn. Voor ieder project kent Gert de kansen en valkuilen om tot een succesvol lichtplan te komen. Verlichting is een combinatie van techniek en emotie. Maandelijks deelt Gert zijn ervaringen in deze nieuwsbrief om u als lezer deelgenoot te maken van zijn kennis en ervaring.

Advies van onze lichtadviseur?

Gert Molenaar is als lichtspecialist van Raca Group bv geregisteerd bij het lichtregister onder nummer 66.143. Neem contact op met Gert voor meer informatie voor het LED systeem in uw bedrijfspand of kantoorpand – 0252-22 70 70 of gert.molenaar@raca.nl

Deel dit artikel