Tips voor een ontruimingsplan

Tips voor een ontruimingsplan RacaDe check voor een ontruiming en vluchtroute

Wanneer het BHV-team een ontruiming of vluchtroute gaat oefenen, is het prettig om een plan te hebben. Maar hoe stel je dat op en wat moet er in staan om de meest efficiënte ontruiming en vluchtroute te hebben? Heeft u uw noodverlichting of de accu van uw AED of brandmelder al gecontroleerd? Bij Raca kunt u terecht voor noodverlichtingsarmaturen, pictogrammen volgens de nieuwe norm (2016), noodverlichtingsaccu’s en accu’s voor uw AED en brandmelder. Bekijk het hele assortiment accu’s en noodverlichting op onze website.

Stel een aantal vaste punten op

Het is belangrijk om structuur te behouden in het ontruimingsplan, zodat men niets vergeet tijdens de oefening. Om te beginnen moeten er vaste punten terugkomen in het plan, zoals een leerdoel, scenario, tijdspad, veiligheid, deelnemers aan de oefening, enscenering en benodigde apparaten en materialen, toestemming autoriteiten; aandachtspunten tijdens de oefening en evaluatiemoment.

Leren en evalueren

Leerdoelen zijn belangrijk om vast te stellen, zodat het BHV-team iets concreet kan weten, constateren en leren. U kunt beleidsmatige doelen stellen zoals het toetsen van het ontruimingsplan of operationele doelen zoals het oefenen van het BHV-team.Bij de evaluatie van de oefening wil het BHV-team graag weten wat de oorzaak was van de ontstane calamiteiten en welke betrokkenen erbij waren. Het is handig om daarom van te voren de mogelijke scenario’s te bespreken en benodigdheden op orde te hebben. Vervolgens bepaalt u het tijdspad van de oefening waarbij u eerst de datum noteert en vervolgens de verwachte tijdsverloop van de oefening, bespreking en evaluatie bepaald.

Toestemming en 'No Play'

Voordat de ontruimingsoefening van start kan gaan, moet er toestemming gegeven worden door bijvoorbeeld het management. Deze toestemming is nodig omdat het de normale gang van zaken verstoort. Tevens moet de Regionale Meldkamer van de hulpdiensten op de hoogte zijn, zodat er geen miscommunicatie kan ontstaan.Het is belangrijk om van te voren de term ‘No Play’ uit te leggen. Deze term wordt gebruikt om aan te geven dat iets niet bij de oefening hoort, wanneer er bijvoorbeeld wel echt iets aan de hand is. Zodra iemand deze term gebruikt, betekent dat de oefening onmiddellijk stopt en dat vanaf dat moment echt is.

Aandachtspunten en leerdoelen

Tenslotte noteert u in het plan nog de eventuele aandachtspunten. Denk bijvoorbeeld aan hoe u de hulpdiensten waarschuwt in geval van nood, of bijvoorbeeld een persoon die extra hulp nodig heeft bij een ontruiming (invalide en mindervalide personen).

Controleer uw apparaten en maak uw ontruimingsplan compleet

Noodverlichting is noodzakelijk om veilig het pand te verlaten in geval van calamiteiten, zoals brand. Een vluchtroute en ontruimingsplan is daarom niet compleet zonder noodverlichting. Uiteraard bieden wij u noodverlichtingsarmaturen en accu's voor uw noodverlichting, AED's en brandmelder, zodat u helemaal voorbereid bent.

Meer noodverlichting accessoires vindt u terug in ons noodverlichting assortiment en voor verschillende soorten accu's kunt u terecht bij ons accu assortiment. Voor meer informatie kunt u ons altijd benaderen via telefoon of mailadres info@raca.nl.

Wij hebben ook tips voor het testen van uw vluchtplan

Bron: Gids Bedrijfshulpverlening 2016: H 14.5 (p 209)

Deel dit artikel