Slimme ledverlichting verbetert dag- en nachtritme bewoners zorginstelling Marente

Bij zorginstelling Marente in Noordwijk wordt sinds kort de verlichting in de gangen vernieuwd. Enetec Elektrotechniek is hier, in samenwerking met Raca Group, slimme ledverlichting aan het toepassen met als doel het dag- en nachtritme van bewoners te verbeteren. Inmiddels is de eerste fase van het project afgerond. In dit bericht nemen we alvast een kijkje in de verlichte gangen.

Welzijn en woonomgeving bij Marente

Marente is een zorginstelling die het welzijn van cliënten en personeel zeer belangrijk vindt en waar de woonomgeving een centrale rol speelt. Na uitgebreide gesprekken met de projectleider van Marente, de installateur en bezoeken aan de locatie, zijn de behoeften van deze zorginstelling en het gebruik van de gangen duidelijk naar voren gekomen. Overdag is er bijvoorbeeld veel activiteit en beweging van de bewoners in deze gangzones.

Optimalisatie van verlichting en welzijn

De wensen omvatten onder andere het verbeteren van het lichtniveau en de gelijkmatigheid van de verlichting. Dit is van belang omdat onze ogen minder worden naarmate we ouder worden en gevoeliger worden voor verschillen in lichtniveaus. Bovendien wilden ze rekening houden met het bioritme van de bewoners.

Foto_Lichte_gang

Slimme verlichting met Casambi-technologie

Daarom is gekozen voor opbouwarmaturen van Norton met geïntegreerde Casambi-technologie. Het betreft hier het product CRB-N Casambi uitvoering in lichtkleur 3000 kelvin. Diameter 388mm. De verlichting varieert gedurende de dag via geautomatiseerde tijdzones die zijn afgestemd op de wensen van Marente. Zo brandt het licht 's ochtends minder fel dan overdag en dimt het aan het einde van de middag en 's avonds en 's nachts weer naar een zachter niveau.

Wat dit systeem nog aantrekkelijker maakt, is dat het kan worden ingesteld zonder extra bedrading of stuurleidingen, en dit kan worden gedaan via een handige app. Als extra optie is er in de zorgmedewerkersruimte een draadloze zender geïnstalleerd, zodat in noodsituaties met één druk op de knop direct naar 100% kan worden geschakeld.

Gang_Marente Het voorstel is onderbouwt met een lichtplan gemaakt in Dialux Evo.

Verbeterd dag- en nachtritme voor bewoners

Deze aanpassingen hebben niet alleen het dag- en nachtritme van de bewoners aanzienlijk verbeterd, maar ze hebben ook de flexibiliteit geboden om de verlichting aan te passen aan de behoeften van het moment.

Tekening_Peter

Dank aan de betrokken partijen

Marente heeft met deze upgrade een mooie stap gezet in de verbetering van hun zorglocatie. Over het eindresultaat zijn alle betrokken partijen zeer tevreden, wij willen zowel Marente als Enetec Elektrotechniek bedanken voor de plezierige samenwerking en het vertrouwen in Raca Group.

Wil je ook weten wat Raca Group voor jou kan betekenen? Dan nodigen we je graag uit voor een gesprek!

Deel dit artikel