De overheid wil strenger gaan handhaven op de energiebesparingsverplichting van bedrijven. Verschillende maatregelen zijn aangekondigd om het energieverbruik van bedrijven te verlagen. Met enkele maatregelen kunt u al snel en relatief makkelijk energie besparing doorvoeren en uw investering terugverdienen. Dit is wat u als ondernemer moet weten voor uw kantoorpand.

Kantoren per 1 jan 2023 label C verplicht

Per 1 januari 2023 moet elk kantoor groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. Voldoet het pand dan niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit.

De gemeente waar het kantoorgebouw staat treedt meestal op als handhaver op bij overtreding van de Energielabel C-verplichting.

Hoe weet ik welk label mijn huidige kantoorpand heeft?

U kunt uw huidige energielabel checken. Heeft u nog geen energie label dan kunt u deze ook registreren.

Welke Energie besparen maatregelen voor uw pand?

Met de Energiebesparingsverkenner Kantoren kunt u een indicatie krijgen hoe u aan de Energielabel C-verplichting kunt voldoen. De verkenner geeft inzicht in de investeringskosten, de jaarlijkse besparing op energiekosten en de terugverdientijd. Via Energiebesparingsverkenner Kantoren kunt u het programma downloaden. Dit is een .exe-bestand en werkt alleen goed op een Windows-computer.

Energie besparende producten Raca

Raca is leverancier van onder andere Taurac LED producten. Dit zijn zowel LED panelen, Highbay armaturen en noodverlichting, die uw kantoorruimte kan voorzien van energiezuinige werkplek verlichting. Via onze Raca LED calculator kunt u eveneens het financiële voordeel berekenen van het omzetten van uw huidige TL verlichting naar een LED verlichting

Advies van onze lichtadviseur?

Neem contact op met onze lichtadviseur Gert Molenaar voor meer informatie voor het LED systeem in uw bedrijfspand of kantoorpand – 0252-22 70 70 of gert.molenaar@raca.nl

  • Foto ter illustratie
Deel dit artikel