Energielabel C: vanaf 1 januari 2023 écht verplicht!

Het is bijna zover: de wettelijke verplichting voor kantoorgebouwen om te voldoen aan Energielabel C gaat van kracht. Toch lijkt het erop dat ruim de helft van de kantoorgebouwen in Nederland nog geen stappen ondernomen heeft. Vanaf 1 januari 2023 gaat de wet officieel in. Ben je beheerder of eigenaar en wil je op korte termijn actie ondernemen? Onze lichtspecialisten hebben enkele tips op een rij gezet.

Ledverlichting voor kantoorgebouwen

Het beperken van het energieverbruik is een logische stap om te beginnen met verduurzamen. In een kantoorgebouw zijn er een groot aantal verlichte ruimtes die veel energie verbruiken:

Gemeenschappelijke ruimtes

Gemeenschappelijke ruimtes zoals de centrale receptie, gangen, toiletten en het bedrijfsrestaurant hangen vaak nog vol met ouderwetse halogeen spots. Omdat deze ruimtes gedurende de hele dag verlicht worden is dit bij uitstek dé plek om te beginnen met verduurzamen. In ons assortiment hebben wij hier diverse oplossingen voor. Denk bijvoorbeeld aan led downlighters.

Kantoorruimtes en vergaderzalen

Onderzoek wijst uit dat de kleur en felheid van verlichting invloed heeft op het concentratievermogen. Juist in kantoorruimtes en vergaderzalen wil je dus gebruikmaken van de veelzijdigheid van ledverlichting. Zo bespaar je op energiekosten én help je werknemers, huurders of bezoekers om optimaal te presteren in een prettige werkomgeving.

Door de verschillende typen ruimtes kan het lastig zijn de juiste keuzes te maken. Onze lichtspecialisten zijn hiervoor opgeleid en adviseren graag. Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak.

Parkeergarage

De lampen in de parkeergarage hebben als voornaamste taak om voldoende licht af te geven. Maar ook hier is een duurzame oplossing mogelijk. Naast het toepassen van ledverlichting kan het slim zijn om een bewegingssensor toe te voegen aan de lampen. Dan brandt er alléén een lamp als het daadwerkelijk nodig is. Deze armaturen van HBI zijn uitgerust met een bewegingssensor.

Goederenontvangst

De goederenontvangst is een bijzondere ruimte binnen een kantoorgebouw. Zeker als er goederen worden opgeslagen is deze ruimte vaak groter en hoger. De afwijkende afmetingen en type werkzaamheden vragen daarom een krachtige verlichting. De verouderde Tl-armaturen vragen bijzonder veel stroom en zijn minder krachtig en duurzaam dan ledverlichting. Vervangen is daarom een slimme keuze. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lichtlijn systeem.

Advies van RACA

Onze lichtspecialisten kunnen alles vertellen over verduurzaming bij kantoorgebouwen. Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak bij Raca in Hillegom of op de projectlocatie.

Deel dit artikel