IP-waardes, wat zijn het en waar staan ze voor?

In de specificaties van (bijna) alle verlichting komt de IP-waarde terug, dit is een mooie manier om te zien voor welke toepassingen een armatuur geschikt is. Elke IP-waarde bestaat uit 2 cijfers, en beide cijfers geven een specifieke beschermingswaarde aan voor stof of water.

Bescherming tegen stof en water

Het eerste cijfer van de IP-waarde geeft aan in hoeverre de verlichting stofdicht is, waar 2 het laagst is en 6 het hoogst. De reden waarom dit belangrijk is, is omdat stof de binnenkant van een lamp kan beschadigen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot uitval of beperkte prestaties. Hierom is het van groot belang dat je eerst onderzoekt, of laat onderzoeken, of de ruimte wel geschikt is voor jouw gewenste lamp en omgedraaid. Het tweede cijfer geeft aan in welke mate de armatuur bestand is tegen water. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat de elektronica in verlichting kapot gaat, of dat er kortsluiting kan ontstaan. Kortsluiting kan op zijn beurt weer hele andere en gevaarlijke problemen zoals brand veroorzaken.

Toepassingen verschillende IP-waardes

Zo is verlichting met een IP-waarde van 65 stofdicht en beschermd tegen spuitwater van alle kanten, deze kan dus gebruikt worden in zwembaden of andere locaties waar water/vloeistoffen een rol van betekenis spelen. Ook zou deze verlichting buiten gebruikt kunnen worden. Verlichting met een IP-waarde van 20 daarentegen, wordt vooral gebruikt wanneer er in de bestemde ruimte nauwelijks stofvorming is en de armatuur niet met water in contact komt.

In onderstaande tabel valt te zien welk type bescherming bij welk getal hoort.

IP waarde

IP-waardes toegelicht

Aangezien RACA een groothandel in o.a. LED (nood)verlichting is, en een flink assortiment heeft, staat hieronder een uitgebreid overzicht. Hier worden IP-waardes die het meeste voorkomen, en toepassingsgebieden die hierbij horen, uitgelicht.

IP20: Beschermd tegen aanraking, niet water- of stofdicht

Deze verlichting is alleen geschikt voor binnen en droge ruimtes. Deze verlichting kan alleen veilig aangeraakt worden door een vinger, of meetapparatuur die hier vergelijkbaar aan is. Veilig voor zachte aanraking met objecten van minimaal 12,5 mm. Kies bijvoorbeeld voor Flat Osaka.

IP54: Spatwaterdicht en stofvrij

Beschermd tegen spatwater en tegen stof of zandkorrels groter dan 0,5mm. Deze verlichting zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden op wat meer vochtige ruimtes in binnen locaties. Denk hier bijvoorbeeld aan ketelhokken, toiletruimtes in kantoorpanden etcetera. Kies bijvoorbeeld voor Smart Rome.

IP65: Beschermd tegen lichte waterstralen rondom en stofdicht

Verlichting met deze IP-waarde kan gemakkelijk worden opgehangen in ruimtes waar water opspat, of regelmatig vloeistof/water in het rond vliegt. Ook zijn deze armaturen geschikt om buiten op te hangen. Ze zijn dan weer niet geschikt om onder water te installeren. Kies bijvoorbeeld voor Universal London.

Deel dit artikel