Noodverlichting: ISO pictogrammen bij Raca

ISO pictogrammen bij Raca

De internationale norm ISO 7010: 2011 is op Europees overgenomen om de herkenbaarheid van pictogrammen te vergroten en de veiligheid te verhogen. Daardoor is in Nederland de NEN 6088 vervallen en vervangen door de NEN-EN-ISO-7010. Door de norm wijziging is het pictogram aanbod aangepast en uitgebreid met de correcte ISO pictogrammen.

Nieuwe pictogrammen voor noodverlichting

Vanaf 1 januari 2016 worden de oude pictogrammen uitgefaseerd. Het vertrouwde pictogram uit de NEN 6088 wordt geleidelijk vervangen door de nieuwe pictogrammen volgens mondiale norm NEN 3011:2015. De nieuwe eisen waaraan de pictogrammen moeten voldoen staan in norm NEN-EN 1838. Meer lezen over nieuwe pictogrammen voor noodverlichting.

Herkenningsafstand noodverlichting pictogrammen

Elk pictogram kent zijn eigen herkenningsafstand. De herkenningsafstand is bepaald aan de hand van de norm NEN-EN 1838. In ruimtes of gebouwen waar noodverlichting verplicht is, dient ook de vluchtwegsignalering bij spanningsuitval verlicht te zijn. In de NEN-EN 1838 is vastgesteld dat de herkenningsafstand bij interne verlichting van het pictogram 200 keer de hoogte van het pictogram is. Voor externe verlichting van het pictogram dient de herkenningsafstand van de signalering 100 keer de hoogte van het pictogram te zijn.

Herkenningsafstand pictogrammen noodverlichting Raca

Kleurweergave

Ook is de kleurcodering voor veiligheidssignalen internationaal vastgelegd. De signalering dient dus duidelijk te herkennen zijn aan de daarvoor gedefinieerde kleur. Dit is vast gelegd voor noodverlichting, maar in het bijzonder ook voor vluchtroutesignalering. De kleurweergave index dient minimaal RA 40 te zijn.

Noodverlichting pictogrammen bij Raca

Wij hebben een uitgebreid assortiment in noodverlichting en noodverlichting pictogrammen. Kijk gerust en mocht u vragen hebben dan kunt u ons altijd benaderen via de chat, telefoon of mail: info@raca.nl.

bron: NVFN

Deel dit artikel