Noodverlichting: centraal of decentraal systeem?

Centrale- en decentrale noodverlichting

Als de stroom uitvalt, neemt noodverlichting de taak van de normale verlichting over. In een dergelijke situatie kan de energievoorziening van de noodverlichting op twee manieren gebeuren. Afhankelijk van waar de energiebron zich bevindt, wordt gesproken over een centraal of een decentraal systeem. Er zijn twee typen noodverlichtingsinstallaties: een centraal gevoede uitvoering en een decentraal gevoede uitvoering.

Centrale noodverlichting van Raca

Centraal gevoede noodverlichting bestaat uit armaturen die niet beschikken over een eigen voedingsbron en lader. De armaturen worden direct gevoed, vanuit een centrale voor noodstroom. Er worden vaak meerdere armaturen op één energiebron aangesloten. Doordat de armatuur direct gevoed is vanuit een centrale, is de noodverlichtingsinstallatie bij spanningsuitval afhankelijk van de kabelinfrastructuur. De centrale noodvoedingssystemen hebben daarom vaak voor de zekerheid meerdere systemen en / of stations.

Decentrale noodverlichting van Raca

Decentraal gevoede noodverlichting bestaat uit armaturen met een ingebouwde voedingsbron (batterij/accu) en een batterijlader. Dat laatste wordt in alle ruimte rechtstreeks aangesloten op de constante voeding van een eindgroep voor de verlichting. De decentraal gevoede installatie is bij stroomuitval niet afhankelijk van de kabelinfrastructuur, vanwege de ingebouwde batterij / accu.

Keuze voor centrale- en decentrale noodverlichting

Afhankelijk van uw eisen en de omstandigheden kunnen wij u het meest geschikte systeem aanbieden. Bij de keuze tussen centrale en decentrale gevoede noodverlichting gaat het om de volgende factoren:

  • Het gewenste veiligheidsniveau
  • De hoogte van de ruimtes
  • De omgevingstemperatuur van de diverse ruimtes
  • De benodigde lichtopbrengst bij calamiteiten
  • De mogelijkheden voor onderhoud

Bijvoorbeeld in ruimtes met een hoge omgevingstemperatuur kan de levensduur van de batterijen in de armatuur fors achteruitgaan. Of bijvoorbeeld bij werkplekken met verhoogd risico, dienen in noodgevallen eerst bepaalde processen te worden beëindigd. Of als noodverlichtingsarmaturen moeilijk te bereiken zijn. Bij centrale noodverlichting bevinden de batterijen zich in de kast. Men hoeft dus niet de moeite te nemen om bij iedere armatuur afzonderlijk de batterij te verwisselen.

Voor meer informatie kunt u ons altijd benaderen via telefoon of mailadres info@raca.nl

Wij bieden u een compleet assortiment noodverlichting met onder andere noodverlichtingsarmaturen, noodverlichting accu's en noodverlichting pictogrammen.

Bron: NVFN

Deel dit artikel