In Nederland is bijna 70 procent van alle noodverlichting niet op orde

Noodverlichting in veel gevallen niet op orde

Het onderhouden van noodverlichting is een jaarlijkse verplichting. Maar uit onderzoek blijkt dat 68 procent van alle noodverlichting in Nederland niet jaarlijks wordt onderhouden. Noodverlichting stelt werknemers en bezoekers in staat om processen veilig af te handelen, te helpen om de weg naar de dichtstbijzijnde nooduitgang te vinden en het helpt paniek voorkomen, waardoor men de veiligheidsrisico's verkleint. Echter is dit niet mogelijk wanneer de noodverlichting niet op orde is.
Het onderzoek betrof een steekproef bij 471 bedrijven en organisaties in Nederland en de conclusie is dat bij het overgrote deel de noodverlichting niet op orde was.

Noodverlichting in scholen en horeca

De noodverlichting is veelal niet op orde in scholen en horecagelegenheden. Men loopt voornamelijk achter op het onderhoud van de noodverlichting installaties Bovendien maakt men nog vaak gebruik van de verboden noodverlichting bordjes (pictogrammen). Weet u welke noodverlichting pictogrammen legaal zijn?

Aansprakelijkheid voor de werking van noodverlichting

Voor de werking van de noodverlichting zijn zowel de pandeigenaar als werkgever aansprakelijk. De Arbowetgeving heeft dit vastgesteld in het Bouwbesluit. Uiteraard zullen verzekering maatschappijen de schade niet vergoeden zodra de noodverlichting niet goed is onderhouden.

Onderhoud van noodverlichting

De veiligheid van personen moet namelijk gegarandeerd blijven en daarom is het onderhoud van noodverlichting verplicht. Het jaarlijks onderhouden van noodverlichting is daarom essentieel.

Noodverlichting bij Raca

Wij hebben een uitgebreid assortiment in noodverlichting en noodverlichting benodigdheden. Bekijk hiervoor ons assortiment met onder andere: noodverlichtingsarmaturen, modules en inverters, TL lampen voor noodverlichting, noodverlichting accu's, noodverlichting connectoren en pictorgrammen voor noodverlichting. Mocht u vragen hebben dan kunt u ons altijd benaderen via de chat, telefoon of mail: info@raca.nl.

bron: Noodverlichtingspecialist (oktober 2015)

Deel dit artikel