Candela: hoe intenser de bundel, hoe verder de lichtbron schijnt

Lumen VS. Candela

Welke eenheid is leidend bij aankoop van zaklampen?

Bij de aanschaf van een zaklamp wordt er vaak gedacht dat het aantal lumen bepalend is hoever de lichtbron zal schijnen. Want hoe hoger het aantal lumen hoe groter de reikwijdte is en hoe breder de lichtbundel op kortere afstand.

Nu is het inderdaad zo dat het aantal lumen de lichthoeveelheid van een lichtbron aangeeft (per tijdseenheid, ongeacht de richting). De lichthoeveelheid kan dus heel erg verspreid worden, denk bijvoorbeeld aan een tafellamp zonder lampenkap.

Lumen vs. Candela vs. LuxWat is het verschil tussen lumen, candela en lux?

Hoe intenser de bundel, hoe verder de zaklamp schijnt

Candela is de eenheid van de lichtsterkte. De lichtsterkte geeft aan hoeveel licht zich bevindt in ieder stukje van een lichtbundel. Het woord ‘Candela’ is afgeleid van het Latijn en betekent kaars. Eén Candela staat gelijk aan de lichtsterkte van één kaars op 1 meter afstand. Candela wordt ook wel afgekort met de afkorting cd.

De stralingshoek van een lichtbundel zal in gelijke verhouding smaller worden, zodra de lichtbundel zelf meer geconcentreerd wordt. Het aantal Candela stijgt bij een steeds smaller wordende lichtbundel.Een voorbeeld: een gloeilamp van 1000 lumen en een zaklamp met 100 lumen. De intensiteit van de lichtbundel van een zaklamp is op 1 meter veel hoger dan die van de gloeilamp. De zaklamp zal veel verder schijnen dan de gloeilamp terwijl de gloeilamp 10 keer meer lumen heeft. Lumen is dus geen goede graadmeter voor het bereik van een lichtbundel. Candela is vele malen interessanter want hoe intenser de bundel, hoe verder deze schijnt.

Kortom, wanneer u opzoek bent naar een zaklamp met een hoge reikwijdte, die ver moet kunnen schijnen, dan moet de intensiteit van de bundel heel hoog zijn. Dan is het belangrijk om te kijken naar het aantal Candela. Wanneer u opzoek bent naar een zaklamp die veel licht geeft over een groot oppervlakte, dan is het belangrijk om te kijken naar het aantal lumen. Onze specialisten vertellen u hier graag meer over.

Deel dit artikel