Zijn dure batterijen beter?

Wat is beter voor je portemonnee: oplaadbare batterijen of wegwerpexemplaren? En hoe zit dat eigenlijk: zijn dure batterijen ook beter van kwaliteit?

Radar zocht het uit. In de aanschaf zijn oplaadbare batterijen duurder dan de eenmalige batterijen, maar de meerprijs wordt al na gemiddeld 6 keer laden terugverdiend. Opladen kost maar zo’n €0,40 per keer. Oplaadbare batterijen kun je ontzettend vaak herladen: na 500 keer opladen, heeft een standaard batterij nog 80% van het vermogen.

Ook zijn oplaadbare batterijen beter voor het milieu. Uiteraard bevatten beide soorten batterijen schadelijke stoffen, maar een oplaadbare variant wordt veel minder snel afgeschreven. Op productiegebied scheelt het ook energieverbruik.

Dure batterijen zijn niet per se beter

Is het prijsverschil van batterijen terug te vinden in de kwaliteit? Peter Notten, hoogleraar Energieopslag aan de Technische Universiteit Eindhoven, maakt hierin verschil tussen wel- en niet-herlaadbare batterijen.

Notten vertelt dat bij de oplaadbare varianten de prijs echter wel een kwaliteitsverschil kan betekenen. Deze gebruik je veel langer. Ook wil je dat ze aan het einde van hun levensduur nog veilig zijn. Een oplaadbare batterij met veel power moet aan hoge veiligheidsnormen voldoen. Dat levert extra productiekosten op, die je doorberekend ziet in de prijs. Een oplaadbare batterij met meer power, zal dus duurder zijn.

De prijs bij eenmalige (wegwerp) batterijen zegt de prijs weinig over de prestaties. Volgens Notten moet je wel sceptisch zijn wanneer batterijen voor een dumpprijs worden aangeboden. De kwaliteit van de batterijen kan minder zijn, omdat ze bijvoorbeeld tijdens de transport lange tijd in de zon hebben gestaan. Het merk maakt in principe niets uit. het originele product zal prima zijn geweest, maar je weet niet wat ermee gebeurd is.

Haal het beste uit de batterij

Warmte is niet goed voor batterijen. Het is dus belangrijk om de batterijen niet in de volle zon te bewaren, zo hou je de prestatie optimaal. Om dezelfde reden is het ook beter voor de batterij om te laden met een normale lader, omdat bij een snelle lader meer warmte vrijkomt.

Deel dit artikel