RACA kwaliteits(h)erkenning LED verlichting: Invloed kleurtemperatuur

Bij RACA realiseren wij ons dat het kiezen van de juiste verlichting een lastig proces kan zijn. Alleen afgaan op een kwaliteitscertificering is niet meer genoeg. De verlichting moet passen bij de doelstelling van het gebruik. Wij begeleiden onze klanten daarom stap voor stap naar het juiste armatuur. Om dat proces te vereenvoudigen voldoen onze producten naast verschillende wettelijke keurmerken zoals CE aan aanvullende kwaliteitseisen. De RACA kwaliteits(h)erkenning is voor ons de kern voor een duurzaam inzet van verlichting in een bedrijfspand. Dit zijn 9 kwaliteits(h)erkenningen, die de kwaliteit van LED verlichting bepalen. Het vijfde (h)erkenningspunt is de invloed van de kleurtemperatuur en lichten wij hier verder toe.

Wat bepaalt een goede kwaliteit van led verlichting?

5. Invloed kleurtemperatuur

Bij het vervangen van verlichting in een bedrijfspand is het van belang te letten op de kleurtemperatuur van een lichtbron. De kleurtemperatuur heeft invloed op de werkzaamheden van gebruikers van een ruimte en op de sfeer dat een ruimte uit zal stralen.
Met de kleurtemperatuur wordt aangegeven of een kleur er warm of koud uitziet. Het zegt dus niets over de feitelijke temperatuur van lichtbron (of deze warm of koud is). De kleurtemperatuur geeft dus aan welke kleur licht een lichtbron uitstraalt.

RACA tip!
voor het vervangen van bestaande TL verlichting, is verlichting met een Kelvin waarde tussen de 4.000 en 5.000 Kelvin veelal geschikt.

De kleurtemperatuur van een LED armatuur wordt in graden Kelvin (K) weergegeven. Hoe hoger het aantal graden Kelvin, hoe ‘kouder’ en witter het licht zal zijn. Andersom zal hetzelfde van toepassing zijn. Hoe lager het aantal graden Kelvin, hoe ‘warmer’ en geler het licht.

Voor iedere ruimte zal eigen kleurtemperatuur van toepassing zijn. Dit is mede afhankelijk van de huidige verlichting en van het gebruik in de ruimte. Als een vertrek sfeervol verlicht moet worden, dan is een Kelvin waarde van 2.700 veelal geschikt. Vaak zal deze waarde van toepassing zijn als gloeilampen worden vervangen.

Als we praten over een productie- of bedrijfsruimte dan zal er een actieve houding en een verhoogde concentratie van de medewerkers verwacht worden. Dit wordt gerealiseerd met een hogere kleurtemperatuur. Veelal is ledverlichting tussen de 4.000 en 5.000 Kelvin geschikt voor deze situatie. Bij het vervangen van tl-lampen zult u deze waarde veelal aan moeten houden.

RACA kwaliteits(h)erkenning

Die RACA kwaliteits(h)erkenning bepaalt de kwaliteit van led verlichting en is essentieel voor het verlichten van uw bedrijfspand. U heeft kunnen lezen dat invloed van kleurtemperatuur een van deze kwaliteits(h)erkenningen is. In totaal kent RACA nog 8 van deze kwaliteitspunten: 1. de kwaliteit van de LEDs of LED module, 2. de kwaliteit van de driver, 3. de levensduur en LB-normering, 4. vermijden van lichthinder, 6. nauwkeurigheid van de kleurtemperatuur, 7. niveau van kleurechtheid, 8. efficacy – Lumen/Watt verhouding en 9. powerfactor.

Uw bedrijfspand verlichten? Raca regelt het!

Waarom kiezen voor de RACA Group?

  • RACA kiest voor verlichting met kwaliteit(h)erkenning
  • Gecertificeerde lichtspecialisten
  • Verlichtingsassortiment voor iedere bedrijfssituatie
  • Wij maken een lichtplan op maat
  • Producten zijn voorzien van A-kwaliteit driver
  • RACA-verlichting zorgt voor lager energieverbruik
  • Levering van producten uit eigen magazijn
  • 1-op-1 persoonlijk contact voor 100% tevreden service

Lees meer over onze gespecialiseerde services voor LED verlichting

De kwaliteit van LEDs of LED module