RACA kwaliteits(h)erkenning LED verlichting: De kwaliteit van de driver

Bij RACA realiseren wij ons dat het kiezen van de juiste verlichting een lastig proces kan zijn. Alleen afgaan op een kwaliteitscertificering is niet meer genoeg. De verlichting moet passen bij de doelstelling van het gebruik. Wij begeleiden onze klanten daarom stap voor stap naar het juiste armatuur. Om dat proces te vereenvoudigen voldoen onze producten naast verschillende wettelijke keurmerken zoals CE aan aanvullende kwaliteitseisen. De RACA kwaliteits(h)erkenning is voor ons de kern voor een duurzaam inzet van verlichting in een bedrijfspand. Dit zijn 9 kwaliteits(h)erkenningen, die de kwaliteit van LED verlichting bepalen. Het tweede (h)erkenningspunt is de kwaliteit van de driver en lichten wij hier verder toe.

Wat bepaalt een goede kwaliteit van led verlichting?

2. De kwaliteit van de driver

De driver is het elektronisch brein van het armatuur en zorgt ervoor dat de leds op de juiste wijze worden aangestuurd om optimale prestaties te kunnen leveren over de gehele levensduur. Aan dit onderdeel binnen de “armatuurketen” wordt niet altijd voldoende aandacht besteed. Terwijl kwaliteit van de driver van essentieel belang is in de keten; de ketting is namelijk zo sterk als de zwakste schakel!

RACA tip! kies voor A-kwaliteit driver van merken als Tridonic en Osram. Deze zorgen voor een hoge lichtopbrengst, hoge power factor, langere levensduur LED’s en geen flickering van verlichting

Nu is uit onderzoek in de afgelopen decennia gebleken dat elektronische componenten in het algemeen (en mogelijk ook bij leddrivers) nog wel eens de zwakste schakel blijken te zijn in een circuit en eerder einde levensduur zijn dan de overige onderdelen in het systeem. En afhankelijk van de kwaliteit van de toegepaste led driver kan dit aanmerkelijk korter zijn dan je redelijkerwijs zou mogen verwachten.

Maar als zowel het armatuur als de driver zelf zijn voorzien van een CE-label of andere relevante keurmerken, dan zit het toch goed met de kwaliteit? Dat zal regelmatig het geval zijn, maar is ook weer geen wet van Meden en Perzen. Het is dan ook zeer verstandig om op een aantal specifieke kwaliteitsaspecten m.b.t. de driver te letten want er worden nog heel wat drivers op de Europese markt gebracht die niet zijn geproduceerd volgens de Europese normen en eisen en dus feitelijk niet voldoen aan de minimale kwaliteitseisen.

Hoe kies je een goede driver?

Bij de keuze voor een driver (intern of extern) zijn een aantal aandachtspunten van belang:

Stap 1: Zorg voor een juiste afstemming tussen driver en LEDs

Bij een optimale aanpassing van de driver met de leds, wordt de levensduur op zijn minst verlengd. Simpelweg een driver maximaal te laten uitsturen en de leds daarmee continu te overbelasten, kan een te hoge temperatuurbelasting tot gevolg hebben en daarmee mogelijk een aanmerkelijk kortere levensduur. Bij interne drivers speelt een probleem met de warmtehuishouding wel eerder dan bij externe drivers.

Stap 2: Kies voor een effectieve lichtstroom

Het gaat er in eerste instantie niet om zoveel mogelijk licht uit een armatuur te persen, maar een effectieve lichtstroom waarbij het armatuur (driver en ledmodules) goed in balans zijn. Dat lukt nog beter met een driver en ledmodules waar kwaliteit en duurzaamheid een rol spelen en niet alleen gekeken worden naar de laagste prijs.

Stap 3: Goede driver heeft een hoge powerfactor

Een goede driver zorgt ook voor een goede powerfactor, minimaal >0,9 of hoger. Een aantal A-merken waaronder Tridonic en Osram voldoen daar ruimschoots aan, dat is ook de reden waarom Taurac uitsluitend drivers van een van deze gerenommeerde merken in haar armaturen toepast.

Stap 4: Drivers bepalen de gezondheid van de mens

Kwaliteitsdrivers hebben over het algemeen een positief effect op de gezondheid o.a. door het ontbreken van flicker. Het is al langer bekend dat “goedkope” drivers verstoringen kunnen veroorzaken die de mens zich vaak niet bewust is of daadwerkelijk opmerkt. Terwijl dat wel kan leiden tot gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, vermoeidheidsverschijnselen, concentratieverlies etc. Overigens kan dit per mens verschillen, de een is er gevoeliger voor dan de ander. Ook stroboscopische effecten kunnen voor ongewenste tot zelfs onveilige situaties leiden in bijvoorbeeld een productieomgeving met draaiende machines. Bij het toepassen van kwalitatief betere drivers kunnen genoemde negatieve effecten op de mens (maar ook dieren kunnen daar last van hebben) worden voorkomen.

Stap 5: Constant Light Output

Hoewel led lichtbronnen gemiddeld een aanmerkelijk langere levensduur hebben dan de conventionele lichtbronnen, krijgen ook leds te maken met veroudering en terugloop van het lichtniveau. Enkele A-merk drivers hebben mede daarom de optie CLO (Constant Light Output) ingebouwd in de driver. Hiermee wordt de lichtbron (led) over een bepaalde periode, afgestemd op de te verwachten levensduur, automatisch bijgestuurd om het gewenste en benodigde lichtniveau te kunnen handhaven.

RACA kwaliteits(h)erkenning

Die RACA kwaliteits(h)erkenning bepaalt de kwaliteit van led verlichting en is essentieel voor het verlichten van uw bedrijfspand. U heeft kunnen lezen dat de kwaliteit van de driver een van deze kwaliteits(h)erkenningen is. In totaal kent RACA nog 8 van deze kwaliteitspunten: 1. de kwaliteit van de LEDs of LED module, 3. de levensduur en LB-normering, 4. vermijden van lichthinder, 5. invloed kleurtemperatuur, 6. nauwkeurigheid van de kleurtemperatuur, 7. niveau van kleurechtheid, 8. efficacy – Lumen/Watt verhouding en 9. powerfactor.

Uw bedrijfspand verlichten? Raca regelt het!

Waarom kiezen voor de RACA Group?

  • RACA kiest voor verlichting met kwaliteit(h)erkenning
  • Gecertificeerde lichtspecialisten
  • Verlichtingsassortiment voor iedere bedrijfssituatie
  • Wij maken een lichtplan op maat
  • Producten zijn voorzien van A-kwaliteit driver
  • RACA-verlichting zorgt voor lager energieverbruik
  • Levering van producten uit eigen magazijn
  • 1-op-1 persoonlijk contact voor 100% tevreden service

Lees meer over onze gespecialiseerde services voor LED verlichting

De kwaliteit van LEDs of LED module