RACA kwaliteits(h)erkenning LED verlichting: De levensduur en LB-normering

Bij RACA realiseren wij ons dat het kiezen van de juiste verlichting een lastig proces kan zijn. Alleen afgaan op een kwaliteitscertificering is niet meer genoeg. De verlichting moet passen bij de doelstelling van het gebruik. Wij begeleiden onze klanten daarom stap voor stap naar het juiste armatuur. Om dat proces te vereenvoudigen voldoen onze producten naast verschillende wettelijke keurmerken zoals CE aan aanvullende kwaliteitseisen. De RACA kwaliteits(h)erkenning is voor ons de kern voor een duurzaam inzet van verlichting in een bedrijfspand. Dit zijn 9 kwaliteits(h)erkenningen, die de kwaliteit van LED verlichting bepalen. Het derde (h)erkenningspunt is de kwaliteit van de levensduur en LB-normering en lichten wij hier verder toe.

_Wat bepaalt een goede kwaliteit van led verlichting?_

3. De levensduur en LB-normering

Een van de belangrijke voordelen van LED verlichting t.a.v. bijvoorbeeld TL verlichting is de levensduur. LED verlichting kan tot wel 10x langer mee gaan. Dit scheelt veel onderhoudskosten. De levensduur van LED verlichting kan variëren tussen de 20.000 en 60.000 branduren.
Alleen aandacht hebben voor de branduren is niet genoeg. De levensduur van een armatuur wordt daarom weergegeven op basis van LB-normering. Verlichting met een lange levensduur maar lage LB-normering gaat lang mee, maar de lichtopbrengst neemt drastisch af na verloop van tijd.

RACA tip!
Bij RACA raden wij aan LED-verlichting te kiezen met veel branduren en een hoge LB-normering.

Wat houdt een LB normering in?

De L-waarde geeft de hoeveelheid terugval van de lichtopbrengst aan na levering van verlichting. Het percentage van de lichtsterkte na X branduren dat nog wordt afgegeven door het complete armatuur wordt aangegeven met Lxx.

De B-waarde heeft het percentage LEDS aan dat afwijkt of defect is t.o.v. de opgegeven specificaties na een bepaald aantal branduren. Bxx geeft het percentage aan van het aantal led modules dat in een armatuur na X uur lager is dan Lxx.

De levensduur van LED verlichting wordt weergegeven in een formule. Zo kan je bijvoorbeeld de volgende formule tegenkomen: L80/B10 50.000 uur. Na 50.000 uur geeft dit armatuur nog minimaal 80% van de oorspronkelijke lichtsterkte (L80) en van alle gebruikte leds in het systeem zal er maximaal 10% minder dan de 80% aan lichtsterkte geven (B10).

RACA kwaliteits(h)erkenning

Die RACA kwaliteits(h)erkenning bepaalt de kwaliteit van led verlichting en is essentieel voor het verlichten van jouw bedrijfspand. Je hebt kunnen lezen dat de levensduur en de LB-normering een van deze kwaliteits(h)erkenningen is. In totaal kent RACA nog 8 van deze kwaliteitspunten: 1. de kwaliteit van de LEDs of LED module, 2. de kwaliteit van de driver, 4. vermijden van lichthinder, 5. invloed kleurtemperatuur, 6. nauwkeurigheid van de kleurtemperatuur, 7. niveau van kleurechtheid, 8. efficacy – Lumen/Watt verhouding en 9. powerfactor.

Jouw bedrijfspand verlichten? Raca regelt het!

Waarom kiezen voor de RACA Group?

  • RACA kiest voor verlichting met kwaliteit(h)erkenning
  • Gecertificeerde lichtspecialisten
  • Verlichtingsassortiment voor iedere bedrijfssituatie
  • Wij maken een lichtplan op maat
  • Producten zijn voorzien van A-kwaliteit driver
  • RACA-verlichting zorgt voor lager energieverbruik
  • Levering van producten uit eigen magazijn
  • 1-op-1 persoonlijk contact voor 100% tevreden service

Lees meer over onze gespecialiseerde services voor LED verlichting

De kwaliteit van LEDs of LED module