RACA kwaliteits(h)erkenning LED verlichting: Efficacy – Lumen/Watt verhouding

Bij RACA realiseren wij ons dat het kiezen van de juiste verlichting een lastig proces kan zijn. Alleen afgaan op een kwaliteitscertificering is niet meer genoeg. De verlichting moet passen bij de doelstelling van het gebruik. Wij begeleiden onze klanten daarom stap voor stap naar het juiste armatuur. Om dat proces te vereenvoudigen voldoen onze producten naast verschillende wettelijke keurmerken zoals CE aan aanvullende kwaliteitseisen. De RACA kwaliteits(h)erkenning is voor ons de kern voor een duurzaam inzet van verlichting in een bedrijfspand. Dit zijn 9 kwaliteits(h)erkenningen, die de kwaliteit van LED verlichting bepalen. Het achste (h)erkenningspunt is de efficacy, ofwel de Lumen/Watt verhouding en deze lichten wij hier verder toe.

Wat bepaalt een goede kwaliteit van led verlichting?

8. Efficacy – Lumen/Watt verhouding

Een lichtbron is feitelijk niets anders dan een apparaat dat een hoeveelheid energie transformeert en dit vermogen omzet in zichtbare straling (licht). Om de prestaties van lichtbronnen met elkaar te kunnen vergelijken, wordt per lichtbron het lichtrendement gemeten.
Bij een moderne lichtbron wordt per tijdseenheid een hoeveelheid elektrische energie (een vermogen, uitgedrukt in Wattage) omgezet. Een belangrijk deel hiervan gaat verloren in het opwarmen van een gloeidraad. Wat overblijft noemen we lichtstroom dat wordt uitgedrukt in Lumen (Lm).
Om het lichtrendement van een lichtbron te meten, wordt de lichtstroom (Lumen) gedeeld door de Wattage. De uitkomst drukken we uit in lumen per watt (lm/w). In de praktijk wordt lichtrendement ook wel lichtopbrengst of efficacy genoemd. Hoe hoger de lumen/watt verhouding, hoe hoger het rendement en dus hoe efficiënter de lichtbron.

RACA tip!
Om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden, raadt RACA aan om verlichting te kiezen met een minimale lichtopbrengst van 100 Lm/w.

LED verlichting heeft een laag energieverbruik

Lampen worden steeds energiezuiniger waardoor het wattage bij het aantal lumen steeds lager wordt. Ledverlichting verbruikt daarnaast over het algemeen veel minder energie dan conventionele verlichting zoals TL-plafondamratuur. Een van de reden hiervan is dat een LED het licht in één richting uitstraalt. Daardoor wordt al het geproduceerde licht gebruikt om een ruimte te verlichten, en zal dit niet verdwijnen naar andere stralingshoeken zoals bij TL. LED’s zijn daarnaast een halfgeleidend materiaal, waardoor de stroom vooral in licht wordt omgezet en minder in warmte.

Voor een ledlamp met de gewenste lichtopbrengst worden meerdere leds naast elkaar gemonteerd. Een ledpaneel met de omvang van een TL-plafondarmatuur heeft een grote lichtopbrengst: bijna het hele oppervlak is gevuld met led’s.

Het afvoeren van de warmte van LED verlichting

De warmte die LED zelf produceert dient goed afgevoerd te worden. Bij LED verlichting wordt dit veelal gedaan d.m.v. koelribben. Als de omgevingstemperatuur rondom de LED’s hoog is, zal dit een negatief effect hebben op de levensduur van de led lichtbron. Ledverlichting waar de driver onderdeel is van de lamp en ledverlichting waarbij de driver buiten het armatuur gemonteerd wordt kennen daarom een groot verschil in levensduur. Afhankelijk van het armatuur, wordt bij RACA de driver los gemonteerd geleverd van het armatuur.

Effect van lumen/watt op subsidies

De Energie Investerings Aftrek (EIA) is een regeling waarmee je 41,5 procent van de investering in een bedrijfsmiddel voor duurzame energie kunt aftrekken van je fiscale winst. De overheid trekt hier jaarlijks ongeveer 100 miljoen euro voor uit. Het voordeel voor ondernemers is ongeveer 10 procent van je investeringskosten.

LED verlichting staat op de energielijst als investering waarom EIA van toepassing is. Voorwaarde is echter wel dat de LED verlichting een rendement heeft van minimaal 110 Lumen/watt voor downlighters en 125 lm/w voor overige verlichting. Voor meer informatie over EIA kunt u contact opnemen met een van onze RACA licht adviseurs.

RACA kwaliteits(h)erkenning

Die RACA kwaliteits(h)erkenning bepaalt de kwaliteit van led verlichting en is essentieel voor het verlichten van uw bedrijfspand. U heeft kunnen lezen dat de efficacy een van deze kwaliteits(h)erkenningen is. In totaal kent RACA nog 8 van deze kwaliteitspunten: 1. de kwaliteit van de LEDs of LED module, 2. de kwaliteit van de driver, 3. de levensduur en LB-normering, 4. vermijden van lichthinder, 5. invloed kleurtemperatuur, 6. nauwkeurigheid van de kleurtemperatuur, 7. niveau van kleurechtheid en 9. powerfactor.

Uw bedrijfspand verlichten? Raca regelt het!

Waarom kiezen voor de RACA Group?

  • RACA kiest voor verlichting met kwaliteit(h)erkenning
  • Gecertificeerde lichtspecialisten
  • Verlichtingsassortiment voor iedere bedrijfssituatie
  • Wij maken een lichtplan op maat
  • Producten zijn voorzien van A-kwaliteit driver
  • RACA-verlichting zorgt voor lager energieverbruik
  • Levering van producten uit eigen magazijn
  • 1-op-1 persoonlijk contact voor 100% tevreden service

Lees meer over onze gespecialiseerde services voor LED verlichting

De kwaliteit van LEDs of LED module