RACA kwaliteits(h)erkenning LED verlichting: Nauwkeurigheid van de kleurtemperatuur

Bij RACA realiseren wij ons dat het kiezen van de juiste verlichting een lastig proces kan zijn. Alleen afgaan op een kwaliteitscertificering is niet meer genoeg. De verlichting moet passen bij de doelstelling van het gebruik. Wij begeleiden onze klanten daarom stap voor stap naar het juiste armatuur. Om dat proces te vereenvoudigen voldoen onze producten naast verschillende wettelijke keurmerken zoals CE aan aanvullende kwaliteitseisen. De RACA kwaliteits(h)erkenning is voor ons de kern voor een duurzaam inzet van verlichting in een bedrijfspand. Dit zijn 9 kwaliteits(h)erkenningen, die de kwaliteit van LED verlichting bepalen. Het zesde (h)erkenningspunt is de nauwkeurigheid van de kleurtemperatuur en lichten wij hier verder toe.

Wat bepaalt een goede kwaliteit van led verlichting?

6. Nauwkeurigheid van de kleurtemperatuur

Per lichtbron kan er een verschil zitten in de kwaliteit van de kleurtemperatuur van een lichtbron. Als er in een pand nieuwe verlichting zal worden opgehangen, dan wilt u uiteraard niet dat het ene armatuur een “geler” licht geeft dan een andere. Belangrijk is te kiezen voor een LED-product met een hoge nauwkeurigheid in temperatuur.

RACA tip!
wilt u bij het verlichten van een grote ruimte geen kleurverschil ervaren, kies dan voor verlichting met een SDCM waarde die lager dan 3 is.

De kleurkwaliteit van een LED-product, dat wil zeggen hoe nauwkeurig de kleurtemperatuur is, wordt binnen de EU verplicht aangegeven met MacAdam ellipsen SDCM (Standard Deviation of Color Matching). De kleurkwaliteit wordt met dit systeem gemeten op een schaal van 1-10. Wanneer de SDCM tussen de 0 en de 3 ligt, zal kleurverschil niet worden opgemerkt.

In de praktijk kan het voorkomen dat u twee armaturen heeft met kleur 5.000 Kelvin maar dat u toch kleurverschil ziet. Dit wordt veroorzaakt door een hoge SDCM. Voor binnenverlichting zoals kantoren met witte wanden of grote bedrijfsruimtes is een MacAdam 2-3 SDSM absoluut essentieel. Let hier op bij de aanschaf van nieuwe verlichting.

Index voor nauwkeurigheid van kleur temperatuur

Alle armaturen moeten in een van de volgende vier categorieën vallen.

 • SDCM 1 - Geen zichtbaar kleurverschil
 • SDCM 2 - Verschil alleen zichtbaar met apparatuur
 • SDCM 3 - Nauwelijks zichtbaar kleurverschil
 • SDCM > 4 - Zichtbaar kleurverschil

Goed om te weten, de SDCM stappen worden groter als u de verlichting gaat dimmen. Van dimmen wordt de kwaliteit van het licht minder.

MacAdam Steps (SDCM)

RACA kwaliteits(h)erkenning

Die RACA kwaliteits(h)erkenning bepaalt de kwaliteit van led verlichting en is essentieel voor het verlichten van uw bedrijfspand. U heeft kunnen lezen dat de nauwkeurigheid van de kleurtemperatuur een van deze kwaliteits(h)erkenningen is. In totaal kent RACA nog 8 van deze kwaliteitspunten: 1. de kwaliteit van de LEDs of LED module, 2. de kwaliteit van de driver, 3. de levensduur en LB-normering, 4. vermijden van lichthinder, 5. invloed kleurtemperatuur, 7. niveau van kleurechtheid, 8. efficacy – Lumen/Watt verhouding en 9. powerfactor.

Uw bedrijfspand verlichten? Raca regelt het!

Waarom kiezen voor de RACA Group?

 • RACA kiest voor verlichting met kwaliteit(h)erkenning
 • Gecertificeerde lichtspecialisten
 • Verlichtingsassortiment voor iedere bedrijfssituatie
 • Wij maken een lichtplan op maat
 • Producten zijn voorzien van A-kwaliteit driver
 • RACA-verlichting zorgt voor lager energieverbruik
 • Levering van producten uit eigen magazijn
 • 1-op-1 persoonlijk contact voor 100% tevreden service

Lees meer over onze gespecialiseerde services voor LED verlichting

De kwaliteit van LEDs of LED module