RACA kwaliteits(h)erkenning LED verlichting: Niveau van kleurechtheid

Bij RACA realiseren wij ons dat het kiezen van de juiste verlichting een lastig proces kan zijn. Alleen afgaan op een kwaliteitscertificering is niet meer genoeg. De verlichting moet passen bij de doelstelling van het gebruik. Wij begeleiden onze klanten daarom stap voor stap naar het juiste armatuur. Om dat proces te vereenvoudigen voldoen onze producten naast verschillende wettelijke keurmerken zoals CE aan aanvullende kwaliteitseisen. De RACA kwaliteits(h)erkenning is voor ons de kern voor een duurzaam inzet van verlichting in een bedrijfspand. Dit zijn 9 kwaliteits(h)erkenningen, die de kwaliteit van LED verlichting bepalen. Het zevende (h)erkenningspunt is het niveau van de kleurechtheid en lichten wij hier verder toe.

Wat bepaalt een goede kwaliteit van led verlichting?

7. Niveau van kleurechtheid

Een lichtbron geeft bepaalde kleuren weer. Een slager wil bijvoorbeeld met deze lichtbron dat de rode kleur van het vlees dezelfde weergave heeft als in daglicht. Om dit te realiseren zal een ondernemer moeten kiezen voor verlichting met een hoge kleurweergave in de Color Rending Index (CRI).

RACA tip!
Voor een kleurbeleving dat zo dicht mogelijk bij daglicht zal komen, raden wij u aan bij de aanschaf van verlichting voor producten te kiezen met een CRI waarde van hoger dan 80.

In de CRI worden kleuren gemeten op een schaal van 8 testkleuren. Een lichtbron zou alle 8 testkleuren zo goed mogelijk moeten weergeven, maar daar kan een groot verschil in zitten. Het meetresultaat in de CRI is een gemiddelde waarde (Ra) van de testkleuren om de kwaliteit van de kleurechtheid over te brengen.

De CRI wordt aangeduid met waardes tussen de 0 en 100 Ra. Bij 100 Ra zal het licht van de lichtbron identiek zijn aan dat van daglicht. Deze lichtbron noemt men dan zeer waarheidsgetrouw in kleurweergaven. Hoe lager de CRI waarde, hoe minder accuraat de verlichting de kleuren weergeeft.

CRI geeft gebruikers dus informatie over de kwaliteit en nauwkeurige weergave van kleuren zodat objecten er ongeveer hetzelfde uitzien als bij daglicht. Het is mogelijk voor een lichtbron goed te zijn in het weergeven van zeven kleuren, maar niet zo goed in de achtste. Een lagere RA/CRI waarde zal het resultaat hiervan zijn.

De kleurweergave en het bepalen hiervoor is een ingewikkelde materie. Het is te beperkt om alleen af te gaan op een hoge CRI. Advies hierbij door een lichtspecialist is absoluut aan te raden.

RACA kwaliteits(h)erkenning

Die RACA kwaliteits(h)erkenning bepaalt de kwaliteit van led verlichting en is essentieel voor het verlichten van uw bedrijfspand. U heeft kunnen lezen dat het niveau van de kleurechtheid een van deze kwaliteits(h)erkenningen is. In totaal kent RACA nog 8 van deze kwaliteitspunten: 1. de kwaliteit van de LEDs of LED module, 2. de kwaliteit van de driver, 3. de levensduur en LB-normering, 4. vermijden van lichthinder, 5. invloed kleurtemperatuur, 6. nauwkeurigheid van de kleurtemperatuur, 8. efficacy – Lumen/Watt verhouding en 9. powerfactor.

Uw bedrijfspand verlichten? Raca regelt het!

Waarom kiezen voor de RACA Group?

  • RACA kiest voor verlichting met kwaliteit(h)erkenning
  • Gecertificeerde lichtspecialisten
  • Verlichtingsassortiment voor iedere bedrijfssituatie
  • Wij maken een lichtplan op maat
  • Producten zijn voorzien van A-kwaliteit driver
  • RACA-verlichting zorgt voor lager energieverbruik
  • Levering van producten uit eigen magazijn
  • 1-op-1 persoonlijk contact voor 100% tevreden service

Lees meer over onze gespecialiseerde services voor LED verlichting

De kwaliteit van LEDs of LED module