RACA kwaliteits(h)erkenning LED verlichting: Powerfactor

Bij RACA realiseren wij ons dat het kiezen van de juiste verlichting een lastig proces kan zijn. Alleen afgaan op een kwaliteitscertificering is niet meer genoeg. De verlichting moet passen bij de doelstelling van het gebruik. Wij begeleiden onze klanten daarom stap voor stap naar het juiste armatuur. Om dat proces te vereenvoudigen voldoen onze producten naast verschillende wettelijke keurmerken zoals CE aan aanvullende kwaliteitseisen. De RACA kwaliteits(h)erkenning is voor ons de kern voor een duurzaam inzet van verlichting in een bedrijfspand. Dit zijn 9 kwaliteits(h)erkenningen, die de kwaliteit van LED verlichting bepalen. Het laatste (h)erkenningspunt is de powerfactor en lichten wij hier verder toe.

Wat bepaalt een goede kwaliteit van led verlichting?

9. Powerfactor

De Powerfactor (Pf) bij LED verlichting geeft aan hoeveel stroom een led lamp daadwerkelijk gebruikt. Dus hoeveel stroom daadwerkelijk gebruikt wordt om licht te creëren. In de verlichtingspraktijk wordt ook wel gesproken over de verhouding tussen het werkelijk vermogen en het schijnbaar vermogen.

RACA tip!
wilt u gebruik maken van de energie investeringsaftrek voor ondernemers, koop dan LED verlichting met een minimale powerfactor van 0,9.

LED-verlichting met een lage powerfactor verbruikt niet meer vermogen dan wordt aangegeven op de KwH-meter. Er wordt dan echter wel stroomverbruik gecreëerd. Dit noemen we blindstroom. Blindstroom is meetbaar via slimme meters.

Wat is het effect van blindstroom?

Blindstroom houdt in dat er meer stroom door een LED lamp loopt, dan de stroom die daadwerkelijk gebruikt wordt. Door de aanwezigheid van o.a. LED lampen verandert de vorm van spanning en stroom. Hierdoor bereikt de stroom en spanning niet meer tegelijkertijd hun minimum en maximum. Het effect hiervan is dat niet alle energie die in de stroom zit eruit wordt gehaald.

Wat is een powerfactor?

De powerfactor wordt weergegeven op een schaal van 0-1. Als LED verlichting niet meer stroom verbruikt dan wordt weergegeven op de meter, dan is een power factor 1. Dit is een ideale situatie, omdat er geen blindstroom ontstaat. Voor de power factor geldt, hoe lager, hoe slechter.

Wat is het effect van blindstroom voor mijn energie verbruik?

Bij grootverbruikers wordt blindstroom vaak wel in rekening gebracht, bij kleingebruikers veelal niet. U kunt besparen op uw energierekening door blindstroom te verminderen. Dat begint met in kaart brengen van uw werkelijke energieverbruik.

Door gebruikt te maken van een goede energiemeter, is het extra stroomverbruik makkelijk te meten. U krijgt daarmee inzage in uw werkelijke energieverbruik. Als u geen gebruik maakt van een goede meter, zult u de blindstroom veelal niet opmerken. U wordt er door uw netbeheeerder echter wel voor belast. Omdat die vaak verlicht is de transportkosten van deze extra stroom in rekening te brengen.

Blindstroom voorkomen

Blindstroom is te voorkomen door onder andere de blindstroom-veroorzakende verlichting te vervangen voor verlichting met een hogere power factor. Wij adviseren dat de power factor minimaal 0,85 of hoger moet zijn. Het beste is om led-verlichting te kopen met een power factor waarde van 0,9 of hoger.

RACA kwaliteits(h)erkenning

Die RACA kwaliteits(h)erkenning bepaalt de kwaliteit van led verlichting en is essentieel voor het verlichten van uw bedrijfspand. U heeft kunnen lezen dat de kwaliteit van de LEDs of de LED module een van deze kwaliteits(h)erkenningen is. In totaal kent RACA nog 8 van deze kwaliteitspunten: 1. de kwaliteit van de LEDs of LED module, 2. de kwaliteit van de driver, 3. de levensduur en LB-normering, 4. vermijden van lichthinder, 5. invloed kleurtemperatuur, 6. nauwkeurigheid van de kleurtemperatuur, 7. niveau van kleurechtheid en 8. efficacy – Lumen/Watt verhouding

Uw bedrijfspand verlichten? Raca regelt het!

Waarom kiezen voor de RACA Group?

  • RACA kiest voor verlichting met kwaliteit(h)erkenning
  • Gecertificeerde lichtspecialisten
  • Verlichtingsassortiment voor iedere bedrijfssituatie
  • Wij maken een lichtplan op maat
  • Producten zijn voorzien van A-kwaliteit driver
  • RACA-verlichting zorgt voor lager energieverbruik
  • Levering van producten uit eigen magazijn
  • 1-op-1 persoonlijk contact voor 100% tevreden service

Lees meer over onze gespecialiseerde services voor LED verlichting

De kwaliteit van LEDs of LED module