Het is niet onbekend dat bedrijfsruimtes groter dan 100m2 * minimaal energielabel C moeten hebben. Die verplichting is vastgesteld in het Bouwbesluit uit 2012. Nu blijkt dat ruim 60% van de panden nog niet voldoet aan deze verplichting. "Volgens de wet mag een bedrijfspand dat onder de energielabel C-plicht valt, maar daaraan niet voldoet, per 1 januari 2023 niet meer worden gebruikt", aldus het RVO.

LED verlichting heeft de kortste terugverdientijd

Wist u dat overstappen op LED verlichting over het algemeen een eenvoudige manier is voor het verbeteren van uw energieverbruik en zo een stap richting energielabel C te zetten zonder (grote) bouwtechnische wijzigingen?

! RVO ondersteunt het nemen van energiebesparende maatregelen met een aantal subsidies. Bekijk daarvoor de subsidiewijzer.

Energiezuinige verlichting voor installaties

Bedrijfs- en kantoorpanden hebben diverse functies. De receptie, de ontvangstruimte, de gangen, kantoren en bijvoorbeeld vergaderruimtes. Iedere ruimte vraagt om de juiste verlichtingssterkte en uiteraard de juiste sfeer. Bestaan de huidige ruimtes nog uit oude halogeen inbouwspots, TL-armaturen en PL-verlichting? Dan is het goed te weten dat er zeer eenvoudig overgestapt kan worden naar LED verlichting. Door de verlichting 1-op-1 te vervangen door LED kan een aanzienlijke verbetering van lichtkwaliteit en energiekosten worden gerealiseerd. RACA heeft voor iedere ruimte het juiste armatuur. Rekening houdend met de juiste lichtsterkte, kleurtemperatuur en uiteraard een goed design armatuur. Het assortiment bestaat o.a. uit downlights & spots, inbouwarmaturen, opbouwarmaturen, pendelarmaturen en lichtlijnsystemen.

Bedrijfspanden met magazijn of logistieke ruimte

Naast de kantoorruimtes beschikken vele bedrijfspanden ook over een magazijn of logistieke bedrijfshal. Er zijn diverse pandeigenaren, die naast een bedrijfspand ook een logistieke ruimte bezitten. Deze ruimtes zijn veelal voorzien conventionele verlichting. Om een fabriek, magazijn of een hal efficiënt en veilig te gebruiken, zijn juist deze ruimtes voorzien van krachtige verlichting. Verlichting vormt tot 80% van de energiekosten van het magazijn. Een hoge kostenpost, die eenvoudig teruggedrongen kan worden door LED verlichting toe te passen, zowel in het kantoor zelf als het magazijn of de logistieke ruimte. Deze transitie zal een zeer positieve invloed hebben op het energielabel.

Naast kantoorverlichting ook een ruim assortiment magazijnverlichting

RACA biedt een breed assortiment in LED verlichting en noodverlichting dat speciaal toe te passen is in logistieke ruimtes. Denk aan lichtlijnen, twinspots en halstralers of aan waterdichte armaturen bij meer vochtige ruimtes. De hoogte van een opslag of magazijnruimte is een bepalende factor in de keuze van het type verlichting. Afhankelijk van de activiteiten in een magazijn, de indeling van de ruimte en het proces dat wordt toegepast bij het verzamelen en/of opslaan van producten, zal de juiste verlichting van toegevoegde waarde zijn om de prestaties te verbeteren en een veilige en aangename werkomgeving te kunnen realiseren.

Ontdek wat RACA voor u kan betekenen

Download onze flyer

Check uw energielabel

Wilt u weten welk energielabel de panden van klanten nu hebben? Doe dan de check op de website EP-online. Is er nog geen energielabel zichtbaar? Deze kan hier ook geregistreerd worden.

RACA regelt de transitie naar LED verlichting

RACA heeft adviseurs in dienst die u graag vrijblijvend adviseren bij het kiezen van de correcte verlichting aan de hand van onze kwaliteits(h)erkeningen. Daarnaast biedt RACA diverse LED diensten aan zoals het opstellen van een lichtplan. Meer weten over de producten? Diensten? Of de stappen naar energielabel C? Neem contact op met de verlichtingsadviseurs door te mailen naar info@raca.nl, te chatten of bellen naar (+31) (0)252-227070

Deel dit artikel