3 tips voor brandbeveiligers en installateurs om e-waste te verwerken

Brandbeveiligers en installateurs vervangen dagelijks tientallen armaturen, lichtbronnen, accu’s en batterijen. Dit levert veel e-waste op. Als groothandel voor led(nood)verlichting, accu’s en batterijen is het onze plicht om recycling van afgeschreven producten te stimuleren. In dit blog geven we daarom drie handige tips om e-waste op de juiste manier te verwerken.

• Wist je dat... energiezuinige lampen niet weggegooid mogen worden bij het gewone huisvuil? De gebruikte materialen in de lampen kunnen bijvoorbeeld voor 90% worden hergebruikt. Daarnaast bevat de e-waste stoffen die niet in het milieu terecht mogen komen.

Circulair afval

Drie manieren om e-waste op de juiste manier te verwerken

Om de Europese klimaatdoelstellingen te halen heeft onze overheid regels opgesteld om e-waste te verwerken. Bedrijven die hier niet aan voldoen zijn in overtreding. Loop dus geen onnodig risico en maak gebruik van deze handige tips:

1. Inzamelen e-waste op eigen terrein

Bespaar tijd en geld door e-waste in te zamelen op eigen terrein. Stichting OPEN stelt op aanvraag een inzamelmiddel ter beschikking voor afgedankte apparaten, lichtbronnen en armaturen. Het inzamelmiddel wordt gratis op het bedrijventerrein geplaatst en vervolgens weer opgehaald en afgevoerd. Aanmelden? Bezoek de website van Stichting OPEN: www.stichting-open.org.

Voor het verzamelen van accu’s en batterijen kan gebruik worden gemaakt van de kant-en-klare inzamelservice van Stibat. Meld je aan op de website van Stibat en ontvang een inzamelmiddel met bijbehorende veiligheidsinstructies. Zodra het inzamelmiddel vol is wisselt Stibat deze gratis om voor een leeg exemplaar. Bezoek de website van Stibat: www.stibat.nl.

2. Inzamelcontainer op projectlocatie

Kies voor het gemak van een inzamelcontainer op de projectlocatie. Bij kort- en langlopende projecten loopt aantal afgeschreven armaturen en lichtbronnen vaak snel op. Het sorteren en afvoeren neemt vervolgens kostbare arbeidsuren in beslag. Om ondernemers te ondersteunen plaatst Stichting OPEN op aanvraag een inzamelcontainer op de projectlocatie. De container wordt gratis neergezet, opgehaald en afgevoerd. Raca Group B.V. helpt haar klanten graag door het contact met Stichting OPEN te verzorgen. Stuur een berichtje en Raca regelt het! Bezoek de contactpagina: www.raca.nl/contact.

3. Inzamelcontainer e-waste Hillegom

Brandbeveiligers en installateurs uit de Duin- en Bollenstreek kunnen bij Raca Group B.V. terecht met hun e-waste. Op ons bedrijventerrein in Hillegom staat zowel een inzamelcontainer voor armaturen en lichtbronnen als een verzamelton voor accu’s en batterijen. Na inzameling verzorgen wij, in samenwerking met Stichting OPEN en Stibat, voor een veilige verwerking van het afval. Een keer langskomen met e-waste? Neem contact op voor een afspraak: www.raca.nl/contact.

• Let op! Om kortsluiting te voorkomen dienen de polen van de batterijen goed afgeplakt te zijn.

Afvalbeheerbijdrage

Dankzij de afvalbeheerbijdrage die producenten en importeurs betalen, kunnen Stichting OPEN en Stibat de inzameling- en verwerkingswerkzaamheden coördineren. Deze bijdrage is wettelijk verplicht en wordt meegerekend in de verkoopprijs. Bekijk de websites voor meer informatie:

www.stichting-open.org | www.stibat.nl.

Raca regelt het!

Wij helpen onze klanten graag met het aanvragen van een inzamelcontainer of verzamelton. Stuur ons een bericht en Raca regelt het contact met Stichting OPEN en/of Stibat: www.raca.nl/contact.

Deel dit artikel