Heeft het koude weer invloed op de levensduur van AGM accu's?

De effecten van koud weer op accu's en batterijen

Accu’s en batterijen zijn afhankelijk van verschillende spanningen in verschillende delen van de huisvesting om te functioneren. Koud weer kan de stroom naar de elektronen belemmeren. De interne weerstand verhoogt waardoor de capaciteit van de accu / batterij vermindert. Om deze reden kunnen accu's / batterijen met koud weer minder goed functioneren. Wij kunnen eigenlijk wel zeggen dat batterijen een voorkeur hebben voor gematigde temperaturen.

Temperatuureffecten op AGM accu's

Bij een omgevingstemperatuur van 20 graden levert een AGM accu de beste prestatie. AGM accu’s behouden bijvoorbeeld met -20°C een capaciteit van 40%. Niet alleen met koude temperaturen zijn er negatieve effecten op de levensduur van de AGM accu, dit geldt ook voor hele hoge temperaturen. Volgens de ontwerpstandaarden heeft een Long Life AGM accu een functionele levensduur van 10 jaar bij een omgevingstemperatuur van 20°C. Bij een temperatuur van 30°C zal dit 4 jaar zijn en bij 40°C zelfs nog maar 2 jaar. Het is van belang dat deze accu’s in ruimtes worden gebruikt waar de temperatuur geregeld is, zodat de AGM accu’s optimaal presteren.

Invloed van de temperatuur op de laadspanning

De elektrochemische activiteit in een accu neemt toe of af als de omgevingstemperatuur verandert. De laadspanning moet bij temperatuurstijging worden verlaagd om overbelasting te voorkomen. Het tegenovergestelde geldt bij hele lage temperaturen. De laadspanning moet worden verhoogd om onderlading te voorkomen. Een advies om een optimale levensduur te verkrijgen, is om een een acculader te gebruiken. Door de temperatuursensor wordt de laadspanning gereguleerd.

Deel dit artikel