Noodverlichting accu’s vervangen? Hier moet je op letten!

Het tijdig vervangen van noodverlichting accu’s is een belangrijke taak om ervoor te zorgen dat de noodverlichting goed blijft functioneren. De veiligheid van mensen in een gebouw moet te allen tijde gewaarborgd blijven, vooral tijdens noodsituaties. Ga je noodverlichting accu's vervangen? Lees dan deze 10 tips goed door en voorkom verrassingen!

1. Compatibiliteit

Zorg ervoor dat de nieuwe accu’s compatibel zijn met de bestaande noodverlichtingsarmaturen en dat ze voldoen aan de specificaties en vereisten van de fabrikant.

2. Accu-type

Kies het juiste type accu voor de noodverlichtingsarmaturen. De meest voorkomende accutypes zijn nikkel-cadmium (NiCd) en nikkel-metaalhydride (NiMh). Zorg dat je het type gebruikt die is gespecifieerd door de fabrikant.

3. Capaciteit en voltage

Controleer de capaciteit (uitgedrukt in mAh of Ah) en het voltage van de nieuwe accu’s. Deze moeten overeenkomen met de originele accu’s om ervoor te zorgen dat de noodverlichting de juiste autonomietijd heeft.

4. Autonomietijd

De autonomietijd is de tijd die noodverlichting blijft branden nadat de stroom is uitgevallen. Zorg ervoor dat de nieuwe accu’s een vergelijkbare of betere autonomietijd bieden dan de oude accu’s.

5. Laden

Controleer of het armatuur het laadproces start bij het aansluiten van de nieuwe accu. Let op of het lampje begint te branden.

6. Polariteit

Let goed op de juiste polariteit bij het aansluiten van de accu’s op de armaturen. Verkeerde aansluitingen kunnen de accu’s beschadigen of zelfs een veiligheidsrisico vormen.

7. Veiligheid

Zorg ervoor dat je tijdens het vervangen van de accu’s alle veiligheidsvoorschriften en richtlijnen volgt. Schakel de stroom uit voordat je begint met werken en draag, indien nodig, geschikte beschermingsmiddelen.

8. Documentatie

Houd nauwkeurige documentatie bij van het vervangen van de accu’s. Noteer de datum, type accu’s, capaciteit en eventuele andere relevante informatie. Dit kan van pas komen voor toekomstig onderhoud en audits.

9. Testen

Na het vervangen van de accu’s is het belangrijk om de noodverlichting te testen om er zeker van te zijn dat deze goed werkt. Controleer dus of de verlichting inschakelt bij stroomuitval.

10. Onderhoud

Adviseer de eigenaar of beheerder van het gebouw over het belang van regelmatig onderhoud van de noodverlichtingssystemen. Dit is nodig om een goede werking te waarborgen.

Advies nodig? Raca regelt het!

Met behulp van de Accuzoeker van Raca Group kan je eenvoudig de juiste accu kan voor ieder type noodverlichtingsarmatuur vinden. Ook is het mogelijk om advies in te winnen bij een van onze specialisten; zo weet je altijd zeker dat je het juiste type noodverlichting accu installeert. Neem contact op voor meer informatie.

Deel dit artikel