De Batterijenverordening en de gevolgen voor de sector noodverlichting

De Batterijenverordening is een nieuwe Europese regelgeving rondom batterijen. De verordening heeft gevolgen voor iedereen die batterijen produceert, verkoopt, of verwijdert. In dit artikel bespreken we wat de Batterijenverordening inhoudt en welke impact dit heeft op de sector noodverlichting.

In het kort:

  • Vanaf augustus 2025 mogen nikkel-cadmiumbatterijen (NiCd) niet meer worden gebruikt*;
  • Meer nadruk op het verantwoord afvoeren van gebruikte batterijen;
  • Strengere eisen op informatie etiket batterijen.

Wat is de Batterijenverordening?

De Batterijenverordening is door de Europese Unie ingevoerd om de veiligheid en milieubescherming te verbeteren. Deze regelgeving introduceert strengere regels voor de productie, verkoop, en verwijdering van batterijen. Hoewel sommige maatregelen overgangsperioden hebben, zijn de meeste bepalingen al in februari 2024 in werking getreden.

Drie gevolgen voor de sector noodverlichting

1. Verantwoordelijk afvalbeheer

Een belangrijk aspect van de verordening is de nadruk op het correct afvoeren en recyclen van batterijen aan het einde van hun levensduur. Installateurs van noodverlichting moeten zorgen voor een verantwoorde afvoer van gebruikte batterijen. Informeer bij STIBAT of Stichting Open over de mogelijkheden voor jouw bedrijf of lees onze artikelen onderaan dit bericht.

2. Registratie en naleving

De verordening verplicht fabrikanten, distributeurs, en installateurs zich te registreren bij de overheid. Er zullen strengere eisen gelden voor productveiligheid, etikettering en rapportage. Batterijen moeten diverse labels dragen die informatie verschaffen over het type batterij, de fabrikant, productieplaats en -datum, chemische samenstelling en gevaarlijke stoffen. Ook moet het symbool van recycling en een QR-code naar ondersteunende documentatie op de batterij staan.

3. Productvereisten voor accu’s en batterijen

De nieuwe regelgeving stelt specifieke eisen aan de batterijen die in noodverlichting worden gebruikt. Een belangrijke verandering is de uitfasering van nikkel-cadmiumbatterijen (NiCd). Vanaf 18 augustus 2025 mogen deze batterijen niet meer in draagbare toepassingen worden gebruikt*. Voor noodverlichting betekent dit dat er alternatieve batterijtypes, zoals lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4) en nikkel-metaalhydride (NiMH), moeten worden gebruikt.

*Op dit moment is het nog onduidelijk of noodverlichting bij draagbare toepassingen of industriële toepassingen hoort. Zodra we meer informatie hebben, zullen we dit artikel bijwerken.

Meer informatie

We kunnen ons voorstellen dat er nog veel onduidelijk is naar aanleiding van de veranderingen die aanstaande zijn. Neem vooral contact met ons op bij vragen; wij zullen je zo goed mogelijk proberen te helpen.

Team Raca Group

Deel dit artikel